Image Alt

Feijen Service Centre

Het heavy-duty staal
van Feijen Service Centre

Bij Feijen Service Centre Maastricht staan alle activiteiten in het teken van ’heavy gauge’. Het produceert ’heavy-duty’ staalplaten waarvan de klanten ’heavy-duty vehicles’ maken, zoals trailers en landbouwmachines.

Feijen Service Centre staat om de productie van dikke staalplaten bekend. Het bewerkt rollen (coils) tot platen tussen 6 mm en 25 mm dik. De platen kunnen tot 2,5 meter breed zijn. Dikte en breedte van het staal maken de onderneming uniek, vertelt Stig Eriksen, General Manager. Naast trailers en landbouwmachines produceren de klanten ook yellow goods (grondverzetmachines en kranen). Ook de scheepsbouw maakt gebruik van het staal van Feijen Service Centre.   

Zo goed als alle staal waarmee Feijen Service Centre werkt komt uit IJmuiden. Zusterbedrijf Tata Steel produceert het in rollen (coils) en stuurt het per boot naar Maastricht. Het uitleveren aan de klant gebeurt per vrachtwagen en deels per boot. Of multimodaal; eerst met de vrachtwagen en daarna per trein. Feijen Service Centre beweegt zich op de Europese markt. De zakenpartners bevinden zich in Duitsland, de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.   

Bekijk hier de ervaringen van onze medewerkers!

Topkwaliteit voor de klant

Stig Eriksen|

General Manager Feijen Service Centre

Feijen Service Centre onderscheidt zich in de zogeheten special differentiated products.,,Die zijn van topkwaliteit,’’ aldus Eriksen. De klant krijgt de platen afgeleverd precies zoals hij ze gebruiken wil op zijn machines. Om te kunnen voldoen aan de stijgende klantverwachting zijn vakmanschap en kennis nodig, weet Eriksen. De goedkopere concurrenten op de staalmarkt, uit onder meer Rusland en Turkije, kunnen in kwaliteit niet wedijveren met zijn fabriek. ,,Veiligheid, kwaliteit en volumes. Daar draait het bij ons om.”

Ons personeel is mix van jong en oud

Om de verwachtingen van de klant waar te kunnen maken, zijn goed opgeleide mensen nodig. Maar de arbeidsmarkt voor logistieke medewerkers, operators en onderhoudstechnici is krap. Daarom leidt Feijen Service Centre ze zelf op, legt Suzanne Waterval uit, Manager HR/QHSE, samen met de MBO-scholen in de regio. ,,Mensen weten inmiddels dat onze medewerkers machines bedienen en dat het geen vuil werk is. Helaas, kiezen nog te weinig jongeren voor techniek.”

Het personeelbestand (125 medewerkers, aangevuld met flexibele krachten) bestaat uit een gezonde mix van jonge en oudere mensen. Feijen Service Centre werkt graag met creatieve en flexibele mensen. Stage lopen en afstuderen kan er op elk niveau; van mbo tot universitair niveau.

De onderneming maakt deel uit van Tata Steel, een van de grootste staalconcerns in Europa. Het bedrijf weet de grootte van het concern en de veel kleinere schaalgrootte van de fabriek in Maastricht goed te combineren, vindt Eriksen. ,,Het mooie van Tata Steel is dat het een internationaal bedrijf is waarbij je op specialismen kan terugvallen. De informele sfeer bij ons is die van een klein bedrijf.’’

Je moet klaar zijn voor de toekomst

Het voordeel van Tata Steel is ook dat een thema als duurzaamheid concern breed hoog op de agenda staat. Tata Steel recylclet voortdurend staal (in de staalfabriek elke nieuwe lading voor 15-25% uit schrot), inclusief stalen verpakkingsmateriaal. Daar profiteren alle bedrijven van die tot het concern behoren.

Op Maastrichtse schaal zijn Eriksen en zijn mensen bezig met de introductie van hogesterktestaal (HSS). Digitalisering is een andere prioriteit. Een voorbeeld daarvan is electronic data exchange, waarbij klanten en suppliers informatie met elkaar uitwisselen. Daarbij worden e-mails en papieren informatie overbodig. ,,Deels hebben we daar al stappen in gezet,’’ vertelt Eriksen. ,,E-commerce zit in onze branche pas in de startfase. We werken er hard aan, omdat we vinden dat we klaar moeten zijn voor de toekomst.’’

TATA STEEL Feijen service centre

Feijen Service Centre

Fregatweg 42
6222 NZ Maastricht
T: +31 (0)43 - 368 84 44