Image Alt

Laura Staalcenter Maastricht

Laura Staalcenter Maastricht:
’De standaard van morgen’

Een begrip in Europa is Laura Staalcenter Maastricht al. De ambitie houdt daar niet op. De core business van het bedrijf is coils tot platen verwerken. Nauwkeurig, met een bijzonder schoon oppervlak, met een optimale vlakheid en vrij van restspanning. In die markt wil Laura Staalcenter Maastricht een nieuwe standaard zetten, in capabilities, kwaliteit en service. Dat moet om ook op de lange termijn optimaal in te kunnen blijven spelen op de wensen van de klanten.

Het bedrijf werkt hard aan die ambitie. De trend is om constructies lichter en sterker te maken. Daartoe vindt staal met een steeds hogere sterkte en slijtvastheid zijn weg naar de markt. Hogesterktestaal (HSS) heet het. Vergeleken met een basisstaalkwaliteit kan HSS wel vier tot vijf keer sterker zijn. In onder meer de transportsector zorgt het gebruik voor veel voordeel. Door de toepassing van HSS kunnen lichtere auto’s, trailers of containers geproduceerd worden. Dat komt ten goede aan de levensduur en het energiegebruik. Laura Staalcenter Maastricht is in  HSS gestapt. De onderneming onderscheidt zich nu met de productie van staalplaten in die kwaliteit. Zodra ultra hogesterktestaal zijn weg heeft gevonden naar de sector, stapt Laura Staalcenter Maastricht ook daar in.

Bekijk hier de ervaringen van onze medewerkers!

Expertise opbouwen met eigen testlaboratorium

Friso de Vries|

Managing Director Laura Staalcenter Maastricht

Laura Staalcenter Maastricht zoekt consequent naar innovaties. De enige platenbeitsbaan die Europa rijk is, staat dan ook bij dit bedrijf. Nog zo’n innovatie is de bouw van een eigen testlaboratorium voor staal.

De rol van managing director Friso de Vries is om met alle disciplines in het bedrijf te zoeken naar een visie op de toekomst. Het zetten van een nieuwe standaard opdat de staalindustrie niet om Laura Steel Service heen kan, zet nogal wat in gang. Investeren in allerlei bedrijfsonderdelen, waaronder in R&D, toepassingen van nieuwe technologieën, en in verdergaande digitalisering. Die verbeterslag heeft het volautomatische coilmagazijn al achter de rug. Ook het serviceniveau profiteert van automatisering. Enkele klanten bestellen rechtstreeks bij Laura Staalcenter Maastricht door een IT-koppeling.  Doelstelling is dat dit steeds meer gebeurt.   

Alles moet tot in de perfectie kloppen

Tot in de haarvaten van het bedrijf heeft het willen zetten van ’een nieuwe standaard’ consequenties. Logisch, vindt De Vries: ,,Als je de standaard wil zijn, moet alles tot in de perfectie kloppen.” Behalve de meest moderne en beste service en kwaliteit, moet ook de mindset van de medewerkers bij die ambitie passen. Voldoen aan milieunormen, duurzaamheid en ‘goed doen voor de omgeving’ ook. Het verwachtingsniveau van de klant is namelijk hoog en neemt alleen maar toe.

Bij Laura Staalcenter Maastricht vertaalt duurzaamheid zich in het tot 35 procent opwekken van de eigen energiebehoefte. Nu al wekt het bedrijf vijftien procent van de energiebehoefte op met zonnepanelen.  

Duurzaamheid wil De Vries ook in het personeelsbeleid terugzien, dat is onder meer  voorkomen dat personeel uitvalt. Een prettige werkomgeving kan al verschil maken. Een experiment om een productielijn in die zin te verbeteren start binnenkort. ,,Als onze mensen zich prettiger voelen, krijg je ook een betere output.’’

Ease of doing business

Bij Laura Staalcenter Maastricht passen vandaag en morgen flexibele en ondernemende mensen die klantgericht zijn. Samenwerkers. Ze komen terecht bij een bedrijf dat de inbreng van ieder personeelslid belangrijk vindt. De Vries roemt de platte organisatie van het bedrijf waardoor beslissingen snel worden genomen.

,,De klant wil bij ons aan de knoppen draaien alsof het zijn eigen bedrijf is,’’ concludeert De Vries. Onze opdracht is dan ook een optimale ’ease of doing business’. Een flinke uitdaging.”  

Laura Metaal zet nieuwe standaard in al haar activiteiten

Naast Laura Metaal Staalcenter in Maastricht heeft de Laura Metaal Holding nog drie andere divisies. Vanuit Eygelshoven zijn dat de divisies Fabrications (samengestelde producten) Sheet Pile (damwanden) en Road Safety (permanente en tijdelijke bermbeveiliging).

400000
ton staal wordt per jaar verwerkt
90
medewerkers
35
het percentage van de energiebehoefte dat het bedrijf zelf wil opwekken
laura metaal

Laura Staalcenter Maastricht

Ankerkade 51
6222 NL Maastricht
T: +31 (0)43 - 350 96 70